Mijn eerste spreekbeurt (groep 5)

                                                 Rusland


    Inleiding


   Mijn spreekbeurt gaat over Rusland. Rusland is mijn vaderland en mijn lievelingsland.Ik was gebooren in Rusland.Mijn opa en oma wonen ook in Rusland.Ik ga elke jaar terug naar Rusland om mijn opa en oma te bezoeken. Idereen uit mijn stamboom was gebooren en doodgegaan in Rusland.
In mijn spreekbeurt vertel ik over Russische beroemden, een Russische kostuum en een Russische pop Matreschka.


  1. Rusland is het grootste land ter wereld. Het land is 400 keer groter  dan Nederland.Het ligt in twee wereldelen: Europa en Azië. Het grootste deel van Rusland is Aziatisch.  De Moskou hoofdstad ligt in wereldeel Europa.
Rusland kent grote verschillen in klimaat. In het uiterste noorden heerst een poolklimaat, sommige delen van het zuiden zijn subtropisch. Over het algemeen heerst er een landklimaat met warme zomers en koude winters. Siberië staat bekend als de koudste, permanent bewoonde plek op aarde. Het kan er in de winter zo’n 70 graden vriezen.
Rusland heeft nu 143 miljoen bewoners. In het enorme land wonen ongeveer honderd andere volken. Russisch is de officiele taal. Daarnaast zijn er zo'n 150 kleinere talen.

  2. Rusland heeft een rijke cultuurhistorie, waarin schrijvers en componisten een hoofdrol spelen. Beroemde Russische schrijvers zijn Tolstoj, Dostojevski, Poesjkin, Gogol en Toergenjev.
Gedicht.
Alexander Poesjkin

Tsaar Saltaan, zijn zoon, de roemruchte ridderheld prins Gvidoon Saltanovitsj, en de wonderschone tsarendochter Zwaan

 

         


Drie gezusters zaten samen,
'sAvonds spinnend voor de ramen.
'Stel, ik was des konings bruid,'
Brengt de eerste smachtend uit,
'Dan zou ik de christenstreken
Eeuwig grote feesten preken».
«Stel, ik was des konings vrouw,»
Zegt haar zusje met berouw,
«Dan zou ik een heel groot laken
Voor de hele wereld maken.»
«Stel, ik word de koningin,»
Bracht het derde zusje in,
«Dan bezorgde ik de kroon
Een vermaarde koningszoon».
Amper is ze uitgepraat,
Als de deur zacht opengaat.
Midden in hun kleine woning,
Staat hun aller tsaar en koning.
Tijdens hun geheim gesprek
Stond de koning aan het hek.

 

 

Grootheden in de klassieke muziek zijn Tchaikovsky, Rachmaninov, Stravinsky en Sjostakovich. Er zijn vaak muziekfestivals ter ere van deze grote componisten. Het ballet van het Bolsjoi Theater in Moskou is wereldberoemd.

Russen zijn zeer muzikaal. Er bestaan enorm veel verschillende soorten aan dans- en zangstijlen, vooral in de koorzang. In de volksmuziek speelt de balalaika, een driehoekig snaarinstrument, een belangrijke rol.

In Rusland, met zijn strenge winters, wordt opmerkelijk veel ijs gegeten.

Russen eten bij allerlei gelegenheden pirosjki, gevulde deegkussentjes .
De Russische keuken is een boerenkeuken. De gerechten zijn al eeuwenlang van generatie op generatie  doorgegeven. Beroemd is borsjtsj, een soep van bieten, kool en vlees.


  3. Het verhaal over het russische kostuum. Ik laat jullie nu de Barbie met een russische kostuum zien.
Bij een russische kostuum hoort een witte hemd en een rooie overhemd.
Ook hoort er een gouden kroon met gouden en rooie sierkrullen bij.
En er horen rooie laarzen laarzen bij.
Een rooie lange rok met gouden sierkrullen is ook heel mooi.
De russische kostuum is rood doordat van de kleur rood is het woord mooi ontstaan.

  4. Moskou.
Met ruim tien miljoen inwoners is het ook de grootste stad van het land.
Het beroemste bouwwerk op het Rode Plein is de Basiliuskathedraal. Die is gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke.
Het verhaal gaat dat Ivan de Verschrikkelijke na voltooiing van de Basiliuskathedraal aan de architect vroeg of hij in staat zou zijn nog eens zo’n prachtig gebouw neer te zetten. Toen de architect instemmend antwoordde, werden hem de ogen uitgestoken. Ivan wilde niet dat er ooit nog
een bouwwerk van dezelfde schoonheid zou worden ontworpen.

  5. Tsaar Peter de Grote was de eerste die zich in 1721 de titel van keizer verleende. Peter de Grote is voor ons interessant, omdat hij enkele bezoeken aan ons land gebracht heeft.
Op 20 maart 1697 vertrok Peter met een heel gezelchap vanuit Moskou en kwam op 18 augustus 1697 aan in Zaandam.

Zaandam was het belangrijkste centrum van de Nederlandse scheepsbouw. Veel Nederlanders, ook Zaandammers, werkten op scheepswerven in Moskou.Vandaar zijn keus voor Zaandam. In   Nederland wilde hij op de hoogte worden gebracht van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Nederland was in de tijd namelijk een van de machtige landen in Europa.
Op de dag van zijn aankomst meldde hij zich als timmerman aan de scheepstimmerwerf van Lijns Teeuwisz. Verder bestuurdeerde hij er scheepsbouwkundige tekeningen.

Tijdens zijn verblijf in Zaandam, werd steeds belaagd door nieuwsgierige mensen. Dat was ook niet echt vreemd, want Peter de Grote  was een opvallende persoonlijkheid. Niemand kon om hen heen, ook letterlijk gezien niet, want Peter  was zo;n twee meter lang en stak met kop en schouders boven iedereen uit. En dat kwam hij niet met zijn echte naam.

Na zijn bezoek aan Zaandam ging Peter naar Amsterdam, waar hij werd ontvangen op het stadhuis. Al de dingen die hij in Nederland en ook later in andere Europese landen leerde kennen, onthield hij goed en wilde hij op de een of andere manier in Rusland ook gaan invoeren.

Hij verliet ons land met diploma, hem gegeven door Gerris Pool, meester-scheepstimmerman. Hierop stond andere dat «Pieter Michajlow sich als een neerstig en kloeck timmerman heeft gedragen en de konst tot in de Gront verstaet».

De opbouw van de Russische vloot kwam geheel in Hollandse handen, onder leiding van Cornelis Cruys, in Russland benoemd tot vice-admiraal en later een vriend van Peter de Grote.

  6. Ieder jaar wordt het Tsaar Peter huisje in Zaandam bezocht door duizende toeristen uit de gehele wereld, die onder de indruk raken van het feit dat zo'n grote man van 2 meter genoegen nam met zo'n nederig verblijf.

Hij voerde westerse kleding en cultuur in, bracht boeken, kaarten en moderne wapens naar Rusland. Hij liet talrijke boeken uit het Nederlands, Frans, Duits en Engels in  Russische vertalen. De kunstkamera was het eerste openbare museum voor natuurwetenshappen van Rusland.

Tijdens zijn regering had hij een lesprogramma opgesteld om de Russen Nederlands te leren. Wegens protesten ging het niet door.

  7. Het Russische vlag.
Ik gebruik kleurig papier om jullie te laten zien hoe de russische vlag van de nederlandse verschild. Ik gebruik 3 kleuren. Rood, wit en blauw. De vlaggen verschillen niet zo veel. Misschien omdat dit de vlag was van oude russische vloot (vloot betekend alle schepen van de land). Maar russische vloot werd gebouwd door Peter de Grote en nederlanders. Ergens over 100 jaar werd dit vlag van de russische mensen. Bijna hetzelfde gebeurde het met sommige russische woorden. Bilvoorbeeld, de woord – kraan en het woord kajuit.  (кран и каюта)

  8. Haar naam is Matrjoschka (Matrjosjka) en ze komt uit Rusland. Men zegt dat ze oorspronkelijk uit Japan komt. 

Een professionele artiest Sergei Malyutin maakte de eerste schetsen in ongeveer 1890.Toen hij deze  eerste poppetje aan zijn vrienden liet zien zeiden ze: "Ooo wat lijkt ze op ze op onze Matrjona, het buurmeisje". Dit meisje werd ook heel vaak Matrjoschka genoemd. Vanaf dat moment heet ze  nu dus ook Matrjoschka.

Ik heb geleerd dat aan het eind van de 19e eeuw de naam Matrjona, (en daarvan afgeleid Matreshka, Matryoshka) een van de meest populaire namen in Rusland waren. De naam komt van het Latijnse woord "Matrona", welke moeder betekent of "gerespecteerde dame" of "moeder van de familie". Daarom past deze naam heel goed bij het idee van in elkaar gestapelde poppetjes binnen  grote "moeder-pop".

In pogingen om Matrjoschka te maken hadden mensen een hoop materiaal en tijd verspild.  Dat is ook geen wonder, daar het een tot kort geleden een geheim was hoe je dit moest doen. Het werk om ze te maken verlangt talent en handigheid,  allereerst is het belangrijk om je juiste houtsoort te vinden. Linde is  geschikt voor pop, van wegen de zachtheid, maar er wordt iets minder vaak ook Berk of Els gebruikt. De bomen worden in de vroege lente gekapt . De stammen worden opgestapeld en een aantal jaren in de lucht gedroogd. Het bewerken van het hout (snijden) moet precies op het juiste moment gedaan worden, wanneer het hout niet te droog of te nat is. Alleen een expert kan dat moment bepalen. Elk stuk hout ondergaat te minste 15 verschillende bewerkingen.

De kleinste Matrjoschka, die niet uit elkaar gehaald kan worden, wordt doorgaans het eerst gemaakt. Een meister met veel ervaring meet niets op, maar vertrouwt volledig op zijn vakmanschap. Daarna gaat hij verder met het maken van een iets grotere Matrjoschka.

Het aantal Matrjoschka's in een ander kan varieren van 2 tot 60. De grootste Matrjoschka kan ook net zo groot zijn als zijn maker. Als elke Matrjoschka klaar is, word deze gedompeld in een stijfsel achtige lijm, welke alle oneffenheden opvult. De laatste droging wordt nu ingezet, zodat hierna het hout glad geschuurd kan worden, om daarna door de kunstschilder verder te worden afgemaakt. Nu krijgt de Matrjoschka zijn definitieve uiterlijk en stijl.

De kust van het Matrjoschka maken begon geleidelijk zich uit te breiden van de regio Moskou naar andere steden en dorpen. En elke locatie ontwikkelde zijn eigen stijl en soort decoratie.


Nederlandse mensen noemen mij ook vaak Babuschka of Baboesjka, maar dat is het Russische word voor oma. Ook wordt ze vaak Matruschka (Matrushka), Matrjuschka (Matryushka), Matrena,
Matreschka (Matreshka) of simpelweg "de Russische pop" genoemd.


Ik heb heel veel ontdekt over Rusland toen ik dit spreekbeurt schreef. En ik vond dit ook heel leuk. Omdat Rusland mijn vaderland is en ik dit spreekbeurt met mijn moeder schreef. En bedankt voor het luisteren.

En ik wil jullie kaarten van Russische plaatsen laten zien.
En ondertussen laat ik jullie luisteren naar russische muziek.

Woordenboek:
klimaat – het soort weer dat bij een land of streek hoort;
cultuur – kunst en wetenschappen;
generatie – mensen van ongeveer dezelfde leeftijd;
kloek – flink, krachtig;
vice-admiraal – de baas van het vloot;
regio – gebied rond de stad;
regering – ministerschie regeren;
architect – iemand die bedenkt en tekent hoe een bouwerk gebouwd moet worden.